Reklama
REKLAMA
Automatycznie wyświetlimy artykuł za 10 sekund
Przejdź do artykułu
Reklama
Reklama

Jak wino z kulturą fermentują w Fermencie

A A A
Aneta Gieroń

Dodano: 18-01-2014

Członkowie Stowarzyszenia "Portius". Od lewej: Paweł Ungeheuer, Zbigniew Ungeheuer, Andrzej Kołder i Roman Ungeheuer. Fot. Tadeusz Poźniak

Członkowie Stowarzyszenia "Portius". Od lewej: Paweł Ungeheuer, Zbigniew Ungeheuer, Andrzej Kołder i Roman Ungeheuer. Fot. Tadeusz Poźniak

GALERIA ZDJĘĆ
 Fot. Tadeusz Poźniak
 Fot. Tadeusz Poźniak
 Fot. Tadeusz Poźniak
 Fot. Tadeusz Poźniak
 Fot. Tadeusz Poźniak
 Fot. Tadeusz Poźniak
 Fot. Tadeusz Poźniak
 Fot. Tadeusz Poźniak
 Fot. Tadeusz Poźniak
 Fot. Tadeusz Poźniak
 Fot. Tadeusz Poźniak
 Fot. Tadeusz Poźniak
 Fot. Tadeusz Poźniak
 Fot. Tadeusz Poźniak
 Fot. Tadeusz Poźniak
 Fot. Tadeusz Poźniak
 Fot. Tadeusz Poźniak
 Fot. Tadeusz Poźniak
 Fot. Tadeusz Poźniak
 Fot. Tadeusz Poźniak
 Fot. Tadeusz Poźniak
 Fot. Tadeusz Poźniak
 Fot. Tadeusz Poźniak
 Fot. Tadeusz Poźniak
 Fot. Tadeusz Poźniak
 Fot. Tadeusz Poźniak
 Fot. Tadeusz Poźniak
 Fot. Tadeusz Poźniak
Winem i szkłem Krosno stoi. Kto wątpi, niech odwiedzi krośnieńskie Centrum Dziedzictwa Szkła, albo weźmie udział w Festiwalu Win Węgierskich im. Portiusa. Nie przez przypadek Krosno nazywane było „małym Krakowem”, a wielkość swoją zawdzięczało Robertowi Wojciechowi Portiusowi, legendarnemu importerowi win węgierskich w XVII wieku. Dziś miasto na przeszłości i tradycji buduje znakomity produkt turystyczny i aż fermentuje od miejsc i zdarzeń. Na szlaku dobrych adresów pół roku temu powstała klubokawiarnia Ferment – miejsce nietypowe, bo z kulturalnymi ambicjami, promujące Krosno, a najbardziej historię Portiusa i tradycję winiarską w mieście.
 
I co jeszcze bardziej nietypowe, w jednym miejscu przy ulicy Portiusa (tak, tak, to nie żart) od rana do wieczora przesiadują tłumy młodszych i starszych krośnian, a wszystko to pod czujnym okiem Roberta Portiusa, który na gości klubokawiarni spogląda z ogromnego portretu zawieszonego na ścianie przy wejściu.
Reklama

- Mieliśmy ambicję stworzyć mały, prywatny dom kultury,  gdzie ważniejsza od konsumpcji byłaby atmosfera, towarzystwo, świetna muzyka, a przede wszystkim promocja winiarskich tradycji Krosna, bo to one przesądziły o rozwoju miasta – mówi Paweł Ungeheuer, współwłaściciel Fermentu . – Oczywiście nie ma mowy o kulinarnym zaniedbaniu gości, bo karpacka zapiekanka i nasze tarty są już sławne, ale nie jesteśmy typową restauracją, a raczej miejscem z duszą, gdzie ludzie chcą wracać i spędzać czas.
 
Adrian Krzanowski i Paweł Ungeheuer. Fot. Tadeusz Pożniak
 
Klubokawiarnia to także siedziba Stowarzyszenia "Portius", od którego w Krośnie ponad 10 lat temu rozpoczął się ferment największy i które było największym inspiratorem oraz dobrym duchem stworzenia Fermentu.
 
W 2002 roku w siedzibie Cechu Rzemiosł Różnych w Krośnie odbyło się forum dyskusyjne POMYSŁ NA KROSNO. Spotkanie zorganizowała Unia Przedsiębiorców i Właścicieli Nieruchomości, zrzeszająca przedstawicieli lokalnego biznesu, która chciała stymulować działania na rzecz rozwoju miasta i regionu. Wtedy też Zbigniew Ungeheuer, współwłaściciel firmy budowlanej, wpadł na pomysł Stowarzyszenia „Portius”, czyli ożywienia tradycji winiarskich Krosna, jakie w XVII wieku w tym mieście zapoczątkował słynny Robert Portius i który przyczynił się do rozkwitu Krosna. W ciągu kilkunastu lat Stowarzyszenie „Portius” wykonało ogromną pracę, dzięki której od kilku dobrych lat Krosno nie tylko na Podkarpaciu, ale i w Polsce, słynie ze znakomitych Festiwali Win Węgierskich, które odbywają się pod wymownym hasłem – „węgierskie wino w krośnieńskim szkle”. 
Reklama
 
- Uznaliśmy, że warto o tym wszystkim mówić nie tylko przy okazji festiwalu, ale przez cały rok i tak powstał Ferment. Tutaj promujemy historię Roberta Portiusa, kulturę picia wina, proponując oczywiście najlepsze wina węgierskie, mamy też ambicje animatorów kultury. Tutaj odbywają się projekcje filmów, koncerty zespołów, spotkania fotografów, tutaj mamy też bookcrossing, czyli można zostawić na półce swoją książkę i zabrać stąd inną, która akurat najbardziej się nam spodoba – mówi Adrian Krzanowski, drugi ze współwłaściciel Fermentu oraz właściciel portalu Krosno24.
 
 
Co ciekawe na owym legendarnym już spotkaniu w 2002 roku, kiedy w trakcie dyskusji POMYSŁ NA KROSNO, głośno marzono o festiwalu win, o Stowarzyszenia Portius, padł też pomysł stworzenia portalu internetowego. Wtedy wszystko to zdawało się mrzonkami niepoprawnych marzycieli, dziś stało się jak najbardziej realnym sukcesem. Istnieje Stowarzyszenie, festiwal ma się świetnie, portal ma coraz więcej czytelników i rzeczywiście coraz częściej zastępuje tradycyjną prasę lokalną.
 
- Wino okazało się pięknym dodatkiem do kultury, bo czyż nie jest płynną kulturą?! – mówi Roman Ungeheuer, członek Stowarzyszenia „Portius”. - Turyści, którzy przyjeżdżają do Krosna idą wspaniałym szlakiem, który układa się od Centrum Dziedzictwa Szkła, gdzie poznają szklaną historię Krosna, kierują się do piwnic przedprożnych na Rynku, a następnie wychodzą na ulicę Portiusa do klubokawiarni Ferment, gdzie ziszcza się idea węgierskiego wina w krośnieńskim szkle. Stąd już tylko kilka kroków do mauzoleum rodziny Roberta Portiusa w krośnieńskiej farze oraz wieży kościoła farnego ufundowanej przez Portiusa w XVII wieku.
Reklama
 
- Za największy sukces klubokawiarni poczytujemy sobie ściągnięcie do Fermentu ludzi młodych i w średnim wieku, którzy w swoim towarzystwie bardzo dobrze się czują. Miejsce jest czynne siedem dni w tygodniu, od 8 rano do północy, ale tak naprawdę godzinę zamknięcia wyznacza ostatni klient, a ci wychodzili stąd i o 4 nad ranem – śmieje się Paweł Ungeheuer. W piątek i sobotę bez rezerwacji stolika lepiej do klubokawiarni się nie wybierać, na wolne miejsce nie ma szans. Goście zaczytują się w „Winnicy Krośnieńskiej”, pięknym wierszu Jana z Kijan datowanym na 1615 rok i dumnie wypisanym na dwóch kolumnach w klubokawiarni. Co bardziej spostrzegawczy goście doczytują się w poezji świetlanej przeszłości winiarskiej Krosna… 
 
”Bo żadna prowincya i żadna kraina 
Nie może nad krośnieńskie mieć lepszego wina.”

Sam wystrój Fermentu też nie jest przypadkowy. Nikt tu nie znajdzie mebli i dodatków rodem z hipermarketów budowlanych. Są raczej elementy architektury przemysłowej, a wnętrza nawiązują do winiarskiej przeszłości Krosna i przeszłości w ogóle. Jest więc sporych rozmiarów portret Roberta Portiusa, dwa olbrzymie żyrandole z butelek po winie, gdzie do każdego wykorzystano ponad 30 sztuk, a które są obiektem żartobliwych opowieści Stowarzyszenia „Portius”, które tłumaczy, że to, co zawisło u sufitu, to tak w przybliżeniu jednotygodniowe spotkanie członków stowarzyszenia przy dobrym węgierskim winie.
 
 
- To co robimy, nie jest wymyślaniem prochu, ale przypomnieniem historii Krosna, przeszłości miasta, które leżało nieopodal polsko - węgierskiej granicy, jaka istniała prawie 1000 lat – tłumaczy Zbigniew Ungeheuer. 
Reklama
 
Dlatego przy wejściu do klubokawiarni od razu rzucają się w oczy bańki do robienia wina, w których odbywa się nieustanna fermentacja, czyli buzuje dokładnie tak samo jak w samym Fermencie.  Wokoło prawdziwe, drewniane stoły, fotele i krzesła pamiętające lata 20 i 50 XX wieku, wszystko po gruntownej renowacji, swojskie i piękne jednocześnie. Jest nawet kultowa pralka Frania rodem z PRL-u, która pełni rolę nietypowej umywalki w toalecie, a sama biblioteczka powstała z drewnianych skrzynek wykorzystywanych do przechowywania owoców i warzyw. Nie mniej oryginalny jest bar obity paletami przemysłowymi, oraz jedna ze ścian, która w stanie surowym, jedynie zagruntowana ocalała po remoncie i pełni rolę pięknego, surowego tła nad kanapą, gdzie goście uwielbiają przesiadywać i w „chmurki” wpisywać żartobliwe opisy. W ciągu pół roku miejsce zdążyło już wypracować sobie status najbardziej pożądanego tła do tzw. „sweet foci” umieszczanych na portalach społecznościowych.  
 
Paweł Ungeheuer. Fot. Tadeusz Poźniak
 
- To wszystko tworzy klimat, czyli to coś, co najtrudniej wypracować i co najbardziej doceniają klienci – dodaje Adrian Krzanowski.  – Tym bardziej nas cieszy, że Ferment jest ulubionym adresem dla smakoszy wina, miłośników kultury i przeszłości Krosna jednocześnie. Widać to było zwłaszcza latem, gdy goście na drewnianych skrzynkach przesiadywali na chodniku przy parapetach klubokawiarni.
 
Od maja ma być podobnie, klubokawiarnia już zapowiada degustacje win węgierskich, spotkania z koneserami win i prezentacje filmu nawiązującego do winiarskiej przeszłości Krosna. Wszystko to pod czujnym wzrokiem Roberta Portiusa, którego obecność, choćby i tylko w portretowej ramie, zobowiązuje.
Reklama

Reklama
Reklama

POLECANE

NAJCZĘŚCIEJ CZYTANE

RZESZÓW WEATHER
Reklama

NASI PARTNERZY

zamknij

Szanowny Czytelniku !

Zanim klikniesz „Zgadzam się” lub zamkniesz to okno, prosimy o przeczytanie tej informacji. Prosimy w niej o Twoją dobrowolną zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych partnerów biznesowych oraz przekazujemy informacje o tzw. cookies i o przetwarzaniu przez nas Twoich danych osobowych. Klikając „Zgadzam się” lub zamykając okno, zgadzasz się na poniższe. Możesz też odmówić zgody lub ograniczyć jej zakres.

Zgoda

Jeśli chcesz zgodzić się na przetwarzanie przez Zaufanych Partnerów Grupy SAGIER Twoich danych osobowych, które udostępniasz w historii przeglądania stron i aplikacji internetowych, w celach marketingowych (obejmujących zautomatyzowaną analizę Twojej aktywności na stronach internetowych i w aplikacjach w celu ustalenia Twoich potencjalnych zainteresowań dla dostosowania reklamy i oferty) w tym na umieszczanie znaczników internetowych (cookies itp.) na Twoich urządzeniach i odczytywanie takich znaczników, kliknij przycisk „Przejdź do serwisu” lub zamknij to okno.
Jeśli nie chcesz wyrazić zgody, kliknij „Nie teraz”. Wyrażenie zgody jest dobrowolne. Możesz edytować zakres zgody, w tym wycofać ją całkowicie, przechodząc na naszą stronę polityki prywatności. Powyższa zgoda dotyczy przetwarzania Twoich danych osobowych w celach marketingowych Zaufanych Partnerów. Zaufani Partnerzy to firmy z obszaru e-commerce i reklamodawcy oraz działające w ich imieniu domy mediowe i podobne organizacje, z którymi Grupa SAGIER współpracuje.
Podmioty z Grupy SAGIER w ramach udostępnianych przez siebie usług internetowych przetwarzają Twoje dane we własnych celach marketingowych w oparciu o prawnie uzasadniony, wspólny interes podmiotów Grupy SAGIER. Przetwarzanie takie nie wymaga dodatkowej zgody z Twojej strony, ale możesz mu się w każdej chwili sprzeciwić. O ile nie zdecydujesz inaczej, dokonując stosownych zmian ustawień w Twojej przeglądarce, podmioty z Grupy SAGIER będą również instalować na Twoich urządzeniach pliki cookies i podobne oraz odczytywać informacje z takich plików. Bliższe informacje o cookies znajdziesz w akapicie „Cookies” pod koniec tej informacji.

Administrator danych osobowych

Administratorami Twoich danych są podmioty z Grupy SAGIER czyli podmioty z grupy kapitałowej SAGIER, w której skład wchodzą Sagier Sp. z o.o. ul. Mieszka I 48/50, 35-303 Rzeszów oraz Podmioty Zależne. Ponadto, w świetle obowiązującego prawa, administratorami Twoich danych w ramach poszczególnych Usług mogą być również Zaufani Partnerzy, w tym klienci.
PODMIOTY ZALEŻNE:
http://www.biznesistyl.pl/
http://poradnikbudowlany.eu/
http://modnieizdrowo.pl/
http://www.sagier.pl/
Jeżeli wyrazisz zgodę, o którą wyżej prosimy, administratorami Twoich danych osobowych będą także nasi Zaufani Partnerzy. Listę Zaufanych Partnerów możesz sprawdzić w każdym momencie na stronie naszej polityki prywatności i tam też zmodyfikować lub cofnąć swoje zgody.

Podstawa i cel przetwarzania

Twoje dane przetwarzamy w następujących celach:
• 1. Jeśli zawieramy z Tobą umowę o realizację danej usługi (np. usługi zapewniającej Ci możliwość zapoznania się z jednym z naszych serwisów w oparciu o treść regulaminu tego serwisu), to możemy przetwarzać Twoje dane w zakresie niezbędnym do realizacji tej umowy.
• 2. Zapewnianie bezpieczeństwa usługi (np. sprawdzenie, czy do Twojego konta nie loguje się nieuprawniona osoba), dokonanie pomiarów statystycznych, ulepszanie naszych usług i dopasowanie ich do potrzeb i wygody użytkowników (np. personalizowanie treści w usługach), jak również prowadzenie marketingu i promocji własnych usług (np. jeśli interesujesz się motoryzacją i oglądasz artykuły w biznesistyl.pl lub na innych stronach internetowych, to możemy Ci wyświetlić reklamę dotyczącą artykułu w serwisie biznesistyl.pl/automoto. Takie przetwarzanie danych to realizacja naszych prawnie uzasadnionych interesów.
• 3. Za Twoją zgodą usługi marketingowe dostarczą Ci nasi Zaufani Partnerzy oraz my dla podmiotów trzecich. Aby móc pokazać interesujące Cię reklamy (np. produktu, którego możesz potrzebować) reklamodawcy i ich przedstawiciele chcieliby mieć możliwość przetwarzania Twoich danych związanych z odwiedzanymi przez Ciebie stronami internetowymi. Udzielenie takiej zgody jest dobrowolne, nie musisz jej udzielać, nie pozbawi Cię to dostępu do naszych usług. Masz również możliwość ograniczenia zakresu lub zmiany zgody w dowolnym momencie.

Twoje dane przetwarzane będą do czasu istnienia podstawy do ich przetwarzania, czyli w przypadku udzielenia zgody do momentu jej cofnięcia, ograniczenia lub innych działań z Twojej strony ograniczających tę zgodę, w przypadku niezbędności danych do wykonania umowy, przez czas jej wykonywania i ewentualnie okres przedawnienia roszczeń z niej (zwykle nie więcej niż 3 lata, a maksymalnie 10 lat), a w przypadku, gdy podstawą przetwarzania danych jest uzasadniony interes administratora, do czasu zgłoszenia przez Ciebie skutecznego sprzeciwu.

Przekazywanie danych

Administratorzy danych mogą powierzać Twoje dane podwykonawcom IT, księgowym, agencjom marketingowym etc. Zrobią to jedynie na podstawie umowy o powierzenie przetwarzania danych zobowiązującej taki podmiot do odpowiedniego zabezpieczenia danych i niekorzystania z nich do własnych celów.

Cookies

Na naszych stronach używamy znaczników internetowych takich jak pliki np. cookie lub local storage do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronach, aplikacjach i w Internecie. W ten sposób technologię tę wykorzystują również podmioty z Grupy SAGIER oraz nasi Zaufani Partnerzy, którzy także chcą dopasowywać reklamy do Twoich preferencji. Cookies to dane informatyczne zapisywane w plikach i przechowywane na Twoim urządzeniu końcowym (tj. twój komputer, tablet, smartphone itp.), które przeglądarka wysyła do serwera przy każdorazowym wejściu na stronę z tego urządzenia, podczas gdy odwiedzasz strony w Internecie. Szczegółową informację na temat plików cookie i ich funkcjonowania znajdziesz pod tym linkiem. Pod tym linkiem znajdziesz także informację o tym jak zmienić ustawienia przeglądarki, aby ograniczyć lub wyłączyć funkcjonowanie plików cookies itp. oraz jak usunąć takie pliki z Twojego urządzenia.

Twoje uprawnienia

Przysługują Ci następujące uprawnienia wobec Twoich danych i ich przetwarzania przez nas, inne podmioty z Grupy SAGIER i Zaufanych Partnerów:
1. Jeśli udzieliłeś zgody na przetwarzanie danych możesz ją w każdej chwili wycofać (cofnięcie zgody oczywiście nie uchyli zgodności z prawem przetwarzania już dokonanego na jej podstawie);
2. Masz również prawo żądania dostępu do Twoich danych osobowych, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania, prawo do przeniesienia danych, wyrażenia sprzeciwu wobec przetwarzania danych oraz prawo do wniesienia skargi do organu nadzorczego, którym w Polsce jest Prezes Urzędu Ochrony Danych Osobowych. Pod tym adresem znajdziesz dodatkowe informacje dotyczące przetwarzania danych i Twoich uprawnień.